Wat te zien in Oekraïne

Oekraïne is een onbekend land dat de weinige toeristen verwelkomt met een zeer levendige natuur en monumentale steden.

Het op een na grootste land van Europa – na Rusland, waar het zo’n 25 jaar geleden vandaan kwam – is voor de meeste reizigers totaal onbekend. Oekraïne heeft, ondanks zijn aanzienlijke omvang, slechts ongeveer 43 miljoen inwoners. Dit vertaalt zich in een uitgestrekt gebied waar de natuur de hoofdrolspeler is.

1. Boekovel

De belangrijkste toeristische plaats om te bezoeken in Oekraïne is Bukovel, het grootste skigebied in Oost-Europa.

Het is gelegen in de provincie Frankvisk Oblast, in het westelijke deel van het land, en profiteert van de hellingen van de hellingen van de Karpaten om hellingen en plezier te bieden aan haar bezoekers. In de winter dalen tienduizenden skiërs de 61 pistes van verschillende moeilijkheidsgraad af (13 groene, 36 blauwe, 5 rode en 7 zwarte).

2. Kiev

De hoofdstad van het land (sinds 1991), gelegen aan de oevers van de rivier de Dnjepr, is ook een van de belangrijkste plaatsen om te bezoeken in Oekraïne.

Kiev is met bijna drie miljoen inwoners de zevende meest bevolkte stad van Europa en een van de oudste in het oostelijke deel. De Vikingen trokken er doorheen voordat ze een grote periode van pracht bereikten die zou eindigen met de Mongoolse invasie van Rusland in 1240. Na zijn ondergang werd het uiteindelijk een deel van Polen, eerst en later van het Russische rijk.

3. Askania-Nova biosfeerreservaat

Een van de meest indrukwekkende natuurlijke plaatsen om te bezoeken in Oekraïne is het door UNESCO erkende biosfeerreservaat Askania-Nova.

Het werd eind 19e eeuw opgericht door baron Friedrich Flaz-Fein. Het is het oudste steppenreservaat ter wereld en op zijn 11.000 hectare (vijf keer zo groot als San Marino) leven meer dan 3.000 soorten levende wezens (waarvan er zes zijn uitgestorven op de plaats van herkomst). Hier ziet u onder meer Europese bizons, zebra’s, Afrikaanse antilopen, Schotse pony’s en wilde Przewalski-paarden.

4. Karadag-reservaat

Het Karadag-reservaat heeft niets te maken met de Askania-Nova.

Gelegen op het schiereiland Krim, is het een somber en dramatisch landschap van rotsen en kliffen die door de natuur zijn gecreëerd gedurende miljoenen jaren van evolutie. De oorsprong lijkt te liggen in de lava die ongeveer 150 miljoen jaar geleden door een grote vulkaan werd uitgespuugd.

De wind, regen en zeewater hebben de rotsen uitgehold om grotten en natuurlijke sculpturen met merkwaardige vormen te vormen. Bezoekers van het reservaat hebben enkele namen gegeven: de duivelsvinger, Iván el Bandolero, Trono en Corte.