Nieuwe Chinese regels kunnen de verkoop van de Amerikaanse TikTok-activiteiten bemoeilijken

China lijkt gecompliceerde pogingen te hebben gedaan om TikTok aan een Amerikaans bedrijf te verkopen door nieuwe regels in te voeren die Peking in staat zouden kunnen stellen om een ​​veto uit te spreken over mogelijke deals.

De wending in de TikTok-saga komt voort uit meldingen die vrijdag door de Chinese regering zijn vrijgegeven, toen ambtenaren de regels voor de verkoop van bepaalde soorten technologie aan buitenlandse kopers herzien. De bijgewerkte lijst omvat gegevensverwerking, spraak- en tekstherkenning, het type technologie waarvan experts zeggen dat het wordt gebruikt door de populaire korte video-app.

De aankondiging was de eerste keer dat die regels zijn herzien sinds 2008. Het Chinese Ministerie van Handel en het Ministerie van Wetenschap en Technologie zei dat de wijzigingen bedoeld waren om “het beheer van de technologie-export te formaliseren” en “de veiligheid te beschermen. nationaal “.

De meldingen noemden TikTok of de in Beijing gevestigde eigenaar ByteDance niet, maar experts hebben opgemerkt dat ByteDance voor de wijziging van de regels waarschijnlijk toestemming van de overheid moet krijgen voordat het TikTok aan een buitenlands bedrijf kan verkopen.

Het door de staat gerunde Xinhua News Agency citeerde dit weekend bijvoorbeeld commerce-expert Cui Fan die zei dat de recensies betrekking zouden hebben op een TikTok-verkoop.