Hoe u een gezonde zwangerschap kunt hebben

Prenatale zorg

Als u ontdekt dat u zwanger bent, ga dan zo snel mogelijk naar een arts om prenatale zorg te krijgen (medische hulp tijdens de zwangerschap). Hoe eerder u medische zorg krijgt, hoe groter de kans dat u en uw baby in de toekomst gezond zullen zijn.

Als u het zich niet kunt veroorloven om een ‚Äč‚Äčarts te bezoeken of een kliniekbezoek voor prenatale zorg te betalen, zijn er maatschappelijke organisaties die u kunnen helpen. Vraag je ouders, de schooladviseur of een andere vertrouwde volwassene om je te helpen bij het vinden van bronnen in je omgeving.

Welke veranderingen kunt u in uw lichaam verwachten

Zwangerschap veroorzaakt veel fysieke veranderingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

Borstgroei

Vergroting van de borsten is een van de eerste tekenen van zwangerschap en de borsten kunnen tijdens de zwangerschap blijven groeien. U kunt in de loop van uw zwangerschap meerdere bh-maten vergroten.

Veranderingen in de huid

Wees niet verbaasd als mensen u vertellen dat uw huid er “stralend” uitziet als u zwanger bent. Zwangerschap veroorzaakt een verhoogd bloedvolume, waardoor uw wangen een beetje rozer dan normaal kunnen worden. Bovendien verhogen hormonale veranderingen de afscheiding van de talgklieren, waardoor uw huid er helderder uit kan zien. Om dezelfde reden komt acne ook veel voor tijdens de zwangerschap.

Humor verandert

Het is heel gebruikelijk om stemmingswisselingen te ervaren tijdens de zwangerschap. Sommige jonge vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap of na de bevalling last krijgen van een depressie. Als u symptomen van depressie heeft, zoals verdriet, veranderingen in slaappatroon, wens om uzelf pijn te doen, of negatieve gevoelens over uzelf of uw leven, raadpleeg dan uw arts voor advies over het starten van de behandeling.

Ongemak tijdens de zwangerschap

Zwangerschap kan vervelende bijwerkingen veroorzaken.